top of page
  • Writer's pictureEscape From Reality

Splendida cetate a celor o mie de sori


Prima dată când citești titlul și faci conexiunea cu ilustrația de pe carte, te duce cu gândul la o altfel de lume, plină de opulența arabă. Ei bine... lucrurile nu stau chiar așa, de fapt, Khaled Hosseini povestește viața dură și cruntă pe care o duc familiile din Afganistan.


Pe parcursul cărții vei afla poveștile frumoase ale copilelor și ale familiilor, despre afacerile înfloritoare, jocurile în dumbrăvi, mesul la școală, distracția din pauze și multe alte isprăvi din copilărie, până la adolescență. Adolescența este un punct foarte important în viața fetelor din Afganistan. De aici încep să se spulbere amintirile frumoase ale copilăriei și să își facă loc greutățile și dramele din viața grea pe care o duc femeile afgane.


Khaled scrie despre viața lui Mariam și a Lailei, inițial în planuri separate, apoi le aduce față în față. Fetele trec separat prin diferite drame care le vor marca toată viața din acel punct până la finalul ei. Atunci când sunt aduse împreună se urăsc, pentru că Laila va fi cea de-a doua soție a lui Rasheed, prima fiind Mariam. Ambele au fost luate în casa acestuia de la vârste fragede, Mariam de la 15 ani, Laila de la 13 ani, iar Rasheed este un bătrân slios, dur, la a treia căsătorie și trecut prin pierderea unui băiat.


Urmează tot felul de drame la care sunt supuse Mariam și Laila, de către Rasheed, în aceeași perioadă în care Afganistanul a fost invadat de sovietici și apoi luat sub stăpânire de talibani. Khaled Hosseini face cunoscut traiul greu și anevoios pe care îl duc femeile în acea perioadă, când le este interzis să muncească, să meargă la școală sau să iasă pe stradă neînsoțite de un bărbat.


Este o carte superbă, care îți captează atenția de la primele pagini. Ușor de citit, pentru că Hosseini are un stil foarte fain de scris și un mod de expunere a situației care te face să nu mai lași cartea din mână.

Chiar dacă este o poveste predominant tristă, totuși are un final fericit. So...Enjoy reading! :)

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page